Een paar belangrijke tips

 

Boeken
Het Expat handboek, wegwijzer voor wonen en werken in het buitenland.
Expats!, overleven in een niet-westerse cultuur.

Tijdschriften voor expats
ExpatPlus!
Global Dutch

Verder surfen
Expatpagina, zeer uitgebreide linkpagina
Wereldkids, community voor kinderen van expat-ouders
Belastingdienst, informatie over de fiscale gevolgen van werken in het buitenland 

Plannen om tijdelijk in het buitenland te gaan werken? Prachtig, vele CEO's gingen u voor. Maar het impliceert wel een hoop uitzoek- en regelwerk. Wat moet u met uw huis? En hoe zit het bijvoorbeeld met verzekeringen?

Verkopen of verhuren is de eerste vraag die u zich moet stellen als u besluit een tijdje naar het buitenland te gaan. Verhuren is, vooral als u maar voor een paar jaar Nederland verlaat, de beste optie. Maar dan?

Vind bijvoorbeeld maar eens een huurder! Daarnaast moet u denken aan een goede huurovereenkomst (als u niet wil dat uw huurder zich op huurrecht beroept en niet van plan is te vertrekken als u terugkomt tenminste).

En als verhuurt, doet u dat dan gestoffeerd of laat u uw hele inboedel staan? In een artikel van Hanny de Jong leest u duidelijk wat de expat voor vertrek rondom de eigen woning moet regelen. En hoe zit het met de Belastingdienst als u uw huis verhuurt? 

Ook bittere noodzaak voor u uw vleugels uitslaat: de doos met verzekeringspapieren erbij pakken. Opzeggen van wat in Nederland niet nodig is (autoverzekering en dergelijke) spreekt voor zich.

Maar minstens zo belangrijk is uw ziektekostenverzekering. Deze is in de meeste gevallen niet toereikend. Medische zorg is in veel landen duurder (en Nederlandse verzekeraars niet bereid dit te betalen). Plus: in sommige landen wilt u nu eenmaal liever niet onder het mes.

Erg fijn als uw verzekering als het nodig is een behandeling in Nederland betaalt. Een internationale ziektekostenverzekering voor expats is zeker geen overbodige luxe. U kunt deze onder meer afsluiten bij Confident, De Goudse en Europeesche.

En uw pensioen, daar al over nagedacht? Toch even doen, kijk bijvoorbeeld naar de gevolgen voor uw AOW. In het buitenland bouwt u geen AOW-rechten op. En voor ieder jaar dat u geen AOW-premie betaalt krijgt u later 2 procent minder AOW. Bijverzekeren hiervoor is dus verstandig. Of zelf sparen uiteraard, maar goed, wie denkt daaraan tijdens een buitenlands carriëre-avontuur?

En wat te doen met de pensioenopbouw bij uw werkgever? Ook hier heeft een buitenlands verblijf invloed op.

Sociale verzekeringen worden normaal gesproken automatisch van uw bruto loon ingehouden. In het buitenland gaat die vlieger niet op, u bent sociale lasten verplicht in het land waar u werkt. En simpel gezegd: niks betalen is niks krijgen.

Dus als u in het buitenland arbeidsongeschikt of werkloos wordt kunt u geen aanspraak maken op de Nederlandse WAO of WW, maar moet u het met een buitenlandse variant doen. Toch zijn er, vooral in EU-landen, regels die ervoor zorgen dat de rechten (bijvoorbeeld arbeidsjaren die van invloed zijn op de hoeveelheid werkloosheidsuitkering) die u in Nederland heeft opgebouwd in het buitenland ook gelden.

Als u voor een Nederlandse werkgever in het buitenland werkt kunt u ervoor kiezen om met een (E) 101-verklaring toch sociale lasten in Nederland af te dragen. U hoeft dit dan niet meer in het buitenland te doen.

Alles geregeld, financiën, verzekeringen op orde, prima. Maar hoe zit het met uw partner? Niet iedereen staat te springen om zijn/haar carriëre te onderbreken om met man- of vrouwlief naar het buitenland te verkassen.

Kinderen zullen hoogstwaarschijnlijk ook niet direct razend enthousiast reageren als ze te horen krijgen dat ze hun vriendjes binnenkort gedag mogen zeggen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw partner en kinderen bij een expatriëring niet wegkwijnen?

Inleven is een goed begin, te beginnen met inlezen: Van gewone tot Expat-partner, en Hoe krijg je een partner mobiel. Plus: De consequenties voor een expat-familie die vaak verhuist. Of lees de weblog van expatvrouw Mariken Bers, expatvrouw. Er bestaan ook speciale trainingen voor expats, onder meer bij Hestia.